Güzel Sözler

Ayasofya İle İlgili Sözler

Ayasofya bilindiği gibi Bizans imparatorluğu tarafından yapılmış ve Fatih Sultan Mehmet zamanından özgürleştirilmiştir. Dünya Tarihinde önemli yere sahip olan bu güzel eser için söylenmiş ve günümüze kadar gelen Ayasofya İle İlgili Sözler vardır. Bizde sözleri bir araya getirerek yazımız oluşturduk.

Ayasofya İle İlgili Sözler yazımız da; Fatih’in Ayasofya ile ilgili sözler, Dini Ayasofya ile ilgili sözler, Ayasofya ile ilgili sözler Arif Nihat Asya, Anlamlı Ayasofya ile ilgili sözler, Ayasofya ile ilgili sözler kısa yer almaktaır.

Ayasofya Ne Zaman Yapıldı?

Ayasofya; İmparator Justinianos tarafından bu dönemde yaşayan dönemin en iyileri olan iki önemli mimarı olan İsidoros ile Anthemios’a yaptırılmıştır. Tarihçilerin aktarımına göre, 532 yılında başlayan Ayasofya’nın inşaası 5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Kilise 537 yılında büyük bir törenle ibadete açılmıştır.

Ayasofya’nın Türk Tarihi

Bizans İmparatorluğu’nun sonrasında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fetihinden sonra Ayasofya camiye çevrilmiştir. 1453’e kadar 916 yıl boyunca kilise olarak ibadette olan Ayasofya, Fatih Döneminde eklenen tuğla minare ile camileştirilmiştir. II. Andronikos’un (1282-1328) yaptırdığı destek duvarları Mimar Sinan tarafından yenilenerek ve yenileri eklenerek yapıda dayanıklı bir hal sağlanmaya çalışılmıştır. Yapının içindeki mihrap, minber, müezzin mahfili ve vaaz kürsüsü gibi Osmanlı ekleri, 16-17. yüzyılların klasik mermer işçiliği örnekleridir. Ayasofya’nın ana mekanında görülen iki mermer küp, III. Murat (1574-1595) döneminde Bergama’dan getirtilmiştir. Mihrabın iki yanında duran tunç kandillerini, Kanuni Sultan Süleyman Ayasofya’ya armağan etmiştir. 1739’da I. Mahmut (1730-1754) tarafından yapının güney tarafına kütüphane inşa edilmiştir. Kütüphane çok eski yıllara ait İznik, Kütahya, Tekfur Sarayı ve İtalyan çinileriyle süslenmiştir. 1. Mahmut döneminde ise yapının ön avlusuna Sıbyan Mektebi yaptırılmıştır.

Ayasofya’nın güney avlusunda padişah türbeleri yer almaktadır. Mimar Sinan tarafından 1577 yılında II. Selim Türbesi yapılmıştır. 16. yüzyıl sonunda yapılan küçük ve yalın görünüşlü Şahzadeler Türbesi’nin de Mimar Sinan’ın eseri olduğu sanılır. Mimar Davut Ağa, 16. yy’ın sonunda yapıya III. Murat Türbesi’ni eklemiştir. Aynı avluda bulunan III. Mehmet Türbesi de 1608’de Mimar Dalgıç Ağa’nın eseridir. Ünlü Hattat Kazasker Mustafa İzzet Efendi tarafından Ayasofya ana mekânının duvarlarındaki yuvarlak büyük levhalar üzerine altın yaldızla Allah, Hz. Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman, Ali ve Hasan, Hüseyin adları yazılmıştır.

Ayasofya İle İlgili Sözler

Ayasofyaya bilet alarak değil abdest alarak girme vaktimiz gelmiştir

SES Akustiği en iyi olan cami Ayasofyadır Ezan okunduğunda amerkia’dan vatikan’ londradan telaviye kadar her yerden duyulur!

Ayasofya bizimdir bizim kalacak… ZİNCİRLER KIRILSIN AYASOFYA AÇILSIN..!

Müze olarak değil cami olarak görmek istiyoruz..

Ayasofya İslam’dır! Ayasofya Özgürlüktür! Ayasofya Kıyamdır! Ayasofya Vuslattır! Ayasofya Zaferdir! Ayasofya Fatihtir! Ayasofya Fetihtir! Ayasofya Ruhtur! Ayasofya TÜRKİYE’dir! Ayasofya CAMİİ’dir!

Mezarda kan terliyor babamın iskeleti, ne yaptık, ne yaptılar mukaddes emaneti?

Ya Rabbim bizlere Ayasofyayı ibadete açacak babayiğitler nasip et

Ayasofya mahsun kaldıkça, bu zillet bitmez! Zincirler kırılsın.

Ey ulu Mabed! Niye hicrana büründün böyle, Fatih’in devrini bir nebzecik olsun söyle.

Ayasofya özgür değilse bizlerde özgür değiliz bunun farkına varın artık..

Zalimlere Ayasofya’dan Ezan sesleri ile cevap vermek lazım..

¸¸•*`❀ İstanbul’un Fethi Mesajları ¸¸•*`❀ 

Anadolu’da Devlet olmak bedel ister. İstanbul’a sahip olmak ateşten gömlek giymektir. Unuttuk hatırlatıyorlar. Bu topraklarda gafletin bedeli ölümdür.

Biletsiz girilir, abdestsiz girilmez!

Fethin mübarek olsun Fatih’in yadigarı..!

Kutlu fethin en güzel mirası, Fatih’in aziz emaneti Ayasofya asli hüviyetine kavuştu. Hayırlı olsun.

Müjdeler olsun size, doğdu batmayan güneş!

Sevinin Müslümanlar başlar secdede, Gözyaşları seccadede,Gönüller Kıblede.

Feryatlar arş-ı titretsin, Ayasofya açılsın…

Hüzün denen bir yaran varsa Allah denen bir yarin vardır korkma…. Bugün senin günün Ayasofya


Güzel Günler kategorisinde en güzel Ayasofya İle İlgili Sözler hazırlamaya çalıştık. Sizlerde sayfamıza katkı sağlamak isterseniz yorum kutusuna güzel sözlerinizi bekliyoruz. Sitelerimizi Sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Diğer Sayfalarımız; İstanbul’ un Fethi Sözleri , Fatih Sultan Mehmet Sözleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen Reklam Engelleyiciyi Kapatın.